donderdag 13 januari 2011

Dienstroosterplanning in de zorg: op welke grond selecteer je een pakket?

Een interessante forum discussie over pakket selectie voor een DRP oplossing eindigt met de conclusie dat het functioneel niet zoveel uitmaakt welk van de top x pakketten je kiest, ze ondersteunen allemaal bij het maken van een goed rooster. Ortec Harmony, RostarCas of RostaFlex van Paralax, Monaco, SP-Expert, het zijn allemaal prima oplossing. Er zijn echter wel een aantal niet functionele aspecten die in ogenschouw moeten worden genomen bij het selecteren van een roosteroplossing. Om er een paar te noemen:
  • De stabiliteit van de leverancier. Hoe ziet de roadmap van de productontwikkeling eruit, sluit dit aan bij de roadmap van de organisatie? Is de leverancier financieel gezond? Hoeveel medewerkers heeft de leverancier (zegt iets over de beschikbaarheid en flexibiliteit tijdens de implementatie).
  • De implementatie strategie van de leverancier. Een goede implementatie is essentieel om te komen tot een tevreden gebruikersgroep. De meeste leveranciers hebben zelf een professional services organisatie met consultants die de implementatie verzorgen. Echter, de focus is vrijwel zonder uitzondering op de techniek. Als de applicatie het doet dan is het goed, ondergeschikt is het gebruik, het realiseren van de doelen, kwaliteit van data, kwaliteit van koppeling met andere systemen, etc. Een implementatie van een DRP systeem heeft grote impact op de organisatie, niet alleen IT, maar ook voor het proces en de mensen, en zeer belangrijk is dus aandacht voor het veranderproces. Er zijn leveranciers die dit onderkennen en samenwerken met adviseurs / implementatiepartners die de inbedding in de organsatie begeleiden.
  • Architectuur van de oplossing. Er zijn leveranciers die standaard 90 tot 100% van de functionaliteit bieden die nodig is zonder dat daar noemenswaardige aanpassing / inrichting nodig is, en leveranciers die een bouwdoos aanbieden waarmee je een applicatie samenstelt. Beide hebben voor en nadelen: flexibiliteit vs snelheid en stabiliteit. Kies voor de oplossing die past bij jouw organisatie.

De verschillen tussen de leveranciers op de genoemde punten zijn levensgroot, ook (of misschien wel juist) onder de grootste spelers!


Tot slot: met technologie alleen kom je er niet, het gaat minstens zoveel om de kwaliteit van het roosterproces en de roosteraars als om de IT ondersteuning. IT als enabler van een proces! Bezint eer gij begint!

1 opmerking:

  1. Wij zijn heel tevreden over PLANCARE ROOSTER van De Heer Software te Sliedrecht.
    Bevat alle functionaliteit die wij nodig hebben. Eenvoudig in de bediening, zeer gebruiksvriendelijk en uitnodigend. Koppeling naar Salarisadministratie(s) en WEBmodule voor thuisgebruik (inzage rooster, verlofkaarten en dienstaanvragen)

    De Heer Software is ook leverancier van PlanCare (2) Dossier. (ECD)

    BeantwoordenVerwijderen