vrijdag 4 februari 2011

Volwassenheid in planning

"Life is what happens to you while you're busy making other plans". De planningliefhebbers onder ons zullen het over een ding snel eens zijn: John Lennon was een waardeloze planner. 

Een goede planner is goud waard. De logistiek manager van een transportbedrijf waarvoor ik werkte zei eens tegen mij dat een goede planner bij hem best een ton mag verdienen. Dat was overigens wel voor de crisis. Maar is een goede planner nu werkelijk de sleutel tot succes?

Hoe meet je de volwassenheid van een organisatie als het gaat om de planningsfunctie? Ben je volwassen als je tevreden personeel hebt? Of als je je resources een hoge utilisatie hebben? Of gaat het juist om de kwaliteit van het eindproduct dat je levert? Of moeten we juist kijken naar de manier waarop de planning tot stand komt? Ben je volwassen als je voor het maken van de planning een mooi softwarepakket hebt aangeschaft?

Volwassenheid kent vele vormen. Natuurlijk zijn alle bovenstaande zaken indicaties van volwassenheid, maar het gaat om meer dan dat. Volwassenheid in planning gaat over drie assen: het planningsproces, de mensen in het planningsproces, en de technologische ondersteuning van het planningsproces. Een volwassen organisatie is volwassen op alle drie de assen. 

Een volwassen organisatie heeft een uniform planproces, onafhankelijk van wie de planning maakt. De planner heeft de kennis en middelen om dit proces uit te voeren. De rol van planner wordt serieus genomen en wordt ingevuld door medewerkers die de capaciteiten hebben om te komen tot een goede planning. Een "goede planning" is gedefinieerd en wordt gemeten aan de hand van prestatie indicatoren. Uiteraard voldoet de planning aan wet en regelgeving, en houdt, indien van toepassing, rekening met de individuele wensen van  medewerkers. De resultaten van het planningsproces worden op het juiste moment in de juiste vorm gecommuniceerd naar alle stakeholders, waaronder andere systemen zoals een HRM, CRM of ERP systeem. De tijd die de planner nodig heeft om te komen tot een planning is beperkt door de verregaande automatisering van de planning.  

Het is belangrijk om te realiseren dat het efficient benutten van schaarse middelen en daarmee het bereiken van organisatiedoelstellingen gemakkelijker gaat met een volwassen planningsfunctie. Daarom is het nastreven van volwassenheid een doel op zich. Maar volwassen worden gaat helaas niet van de ene op de andere dag. De tijd die hiervoor nodig is, is afhankelijk van de draagkracht en flexibiliteit van de organisatie. De route hiernaartoe kan echter wel in de tijd worden uitgezet, en hierop kan gericht worden gestuurd. Hiervoor is natuurlijk wel een volwassen planner nodig.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten